Location: Cawdor Highlands

 

Client: Brian James and Emma Printie-James

Dates: Completed July 2017

 

With a growing family and a new business these proposals replace the unused garage with the offices for Printie James Architecture. The extension is connected to the existing open plan kitchen / dining space but is also quite separate from the house providing a excellent working environment.  The design is also flexible, allowing the office to be used as a fourth bedroom if the property was sold in the furture.  In order to keep the construction costs low the  extension utilises the foundations and floor slab of the existing garage and replaces the structure with a contemporary timber clad exterior and simple flat roof. 

The extension was part of the redesign of the existing 1970's house which has seen the building clad in untreated larch with a contemporary entrance door and glazing.  Internally the kitchen and dining space has been redesigned to form an open plan, light and airy space for a young family.  The living room has been modernised with a bespoke timber lined wall which incorporates hidden storage to keep the space as minimalist as possible with two children.  This is an example of how a relatively standard house can be altered and improved to form a modern family home on a small budget.